Διατροφή κατά την Εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό οδηγό για τις γυναίκες, ο ι διατροφικές ανάγκες κατά την εμμηνόπαυση δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.Ωστόσο, οι γυναίκες κατά την περίοδο αυτή έχουν μειωμένες ενεργειακές ανάγκες, δηλαδή χρειάζονται λιγότερες θερίδες καθημερινά σε σχέση με τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Για τον λόγο αυτό, για τη διασφάλιση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους συνίσταται η μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνετε, ειδικά από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.

Διατροφικές συστάσεις – Χρήσιμες συμβουλές

  •  œ  Προτιμάτε στην καθημερινή διατροφή σας φρούτα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης .Παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, χωρίς να προσφέρουν πολλές θερμίδες.τη
  • Αποφεύγετε το κόκκινο κρέας (έως 1 μερίδα την εβδομάδα), και προτιμάτε λευκό κρέας, ψάρι και θαλασσινά (2-3 μερίδες την εβδομάδα).
  • Προτιμάτε άπαχο κρέας.Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από τα πουλερικά.
  • Είναι σημαντικό να καταναλώνετε 2-3 μερίδες την εβδομάδα όσπρια και λαδερά.
  • 8-10 ποτήρια υγρά ανά ημέρα εκ των οποίων 6-8 να είναι νερό.
  • Λίγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα.5 γραμμάρια ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και  προϊόντων που τα περιέχουν.
  • Εάν καταναλώνετε: κρασί ή άλλο ποτό, μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα( προτιμότερο είναι το κρασί ή η μπύρα).Προσοχή!Εάν δεν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να πίνετε.

Σχολιάστε